A tea és kávévíz

Azzal mindenki tisztában van, hogy jó kávét és teát csak minőségi alapanyagokból lehet készíteni, professzionális eszközök használatával. Ám gyakran figyelmen kívül hagyjuk azt az összetevőt, mely gyakorlatilag mindkét ital fő alkotórésze (98%): ez pedig nem más, mint a víz.

A jó zöld teák minél lágyabb, minél „édesebb” vizet igényelnek, olyat, aminek az összes ásványianyag-tartalma nem haladja meg a 80 mg/litert, de jobb, ha ez az érték 50 alatt van. A főzés során hasonló a helyzet, hiszen minél telítettebb (ásványi sókkal) egy ivóvíz (úgy, mint a kemény csapvíz vagy az ásványvíz), annál kevésbé tud felvenni más anyagokat. A főzés során pedig éppen azt szeretnénk elérni, hogy a tápanyagok, ízek, zamatok kioldása minél hatékonyabb legyen, hiszen ettől lesz íze, tápláló hatása főztjeinknek.

Nem csak ízletesebbek lesznek az ételek, ha tisztított vizet használnunk az elkészítésük során, hanem garantáltan több vitamin, nyomelem és ásványi anyag fog kioldódni, így járulva hozzá hosszú távon egészségünk megőrzéséhez. Természetes, hogy emellett a víznek minden más szilárd és kémiai szennyezőanyagtól is mentesnek kell lennie. Ezek a szennyeződések többfélék lehetnek, úgymint baktériumok, vírusok, gombák, vagy kémiai szennyezőanyagok, mint arzén, nehézfémek, vas, növényvédő szerek maradékai és még hosszasan sorolhatnánk őket.

Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a konyhai gépeinkben felhasznált kemény csapvíz káros lehet a szerkezetükre, gyakran romlanak el háztartási eszközeink. A víz hevítésekor ugyanis vízkő válik ki és rakódik le a kávéfőző, teafőző és egyéb háztartási gépek belsejében.

Az előbbiekben taglalt céljaink eléréséhez a természetes vizek közül a legmegfelelőbb a vulkáni kőzetre épülő vidékek forrásvizei, a tisztított esővíz és az ozmózissal tisztított ivóvíz. Mi ez utóbbiból ajánlunk tisztított vizet.

A fordított ozmózis az úgynevezett hiperszűrési technológiákhoz tartozik, az egyik legelterjedtebb víztisztítási módszer a világon. Ez egy olyan víztisztítási megoldás, amely eltávolítja a szerves szennyeződéseket, az oldott részecskéket, baktériumokat, vírusokat, gombákat, vagy kémiai szennyezőanyagokat, mint arzén, nehézfémek, vas, növényvédő szerek maradékait is az ivóvízből. A fordított ozmózist legelőszőr a haditengerészetnél használták a sós tengervízből ivóvíz előállítására. Az egészségügyben a magas vérnyomás kezelésben és a vese dialízis során nagyon hatékony a fordított ozmózissal tisztított víz használata. A folyamat során a vizet nagy nyomáson, egy membránon préseljük át, ami átengedi a vízmolekulákat, de fennakadnak rajta az idegen anyagok. A vízben előforduló szennyeződések és szervetlen ásványok 95–98%-ától képes megtisztítani a vizet.

A végeredmény pedig: kristálytiszta víz.

Mikor nem ajánljuk a hiperszűrt vizet?

A szervezetnek számos olyan anyagra van szüksége, amelyet nem biztos, hogy felveszünk a táplálékkal együtt, de lehet, hogy megtalálható ivóvizeinkben, ezért kizárólagos fogyasztásra nem ajánljuk.

A napi folyadékszükségletünk nagyobb hányadát a kedvező ásványianyag-, makro- és mikroelemeket tartalmazó palackozott vizeinkkel javasoljuk biztosítani.

Ebben a kategóriában

Hasonlóak

Comments

Leave your comment